Toiletklapbeugel of wandbeugel

Wat is het verschil en wanneer pas je welke toe


1 november 2023 - Blog


Toiletklapbeugel en wandbeugel zijn beide hulpmiddelen die in de badkamer of het toilet worden gebruikt om ondersteuning te bieden aan mensen met beperkte mobiliteit of balansproblemen. Er zijn enkele verschillen tussen de twee, en de keuze tussen een toiletbeugel en een wandbeugel hangt af van de specifieke behoefte van de persoon en de situatie waar de beugel moet komen.


Hieronder leest u het verschil tussen de twee en wanneer u ze zou moeten toepassen:


Toiletklapbeugel

Een toiletklapbeugel is een beugel die aan de muur achter het toilet wordt bevestigd en kan worden opgeklapt wanneer deze niet wordt gebruikt. Het biedt ondersteuning bij het gaan zitten en opstaan van het toilet.


Omdat toiletklapbeugels bevestigd worden aan de muur achter het toilet, deze muur moet dus wel stevig genoeg zijn om de krachten op te kunnen vangen wanneer iemand met zijn volle gewicht op de beugel drukt. Maar ze zijn ideaal voor mensen die verregaande hulp nodig hebben bij het opstaan en gaan zitten op het toilet.


Wandbeugel

Een wandbeugel is een beugel die aan de muur is bevestigd en dient als ondersteuning bij verschillende activiteiten in de badkamer, zoals het in en uit de douche stappen, het gebruik van het toilet en andere taken. Wandbeugels zijn veelzijdig en kunnen op verschillende hoogtes en posities aan de muur worden gemonteerd, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.


Ze bieden stabiliteit en ondersteuning en kunnen worden geplaatstop de meest handige plek voor de gebruiker. Wandbeugels zijn geschikt voormensen met mobiliteitsproblemen, ouderen en iedereen die net dat beetje extra ondersteuning in de badkamer nodig heeft maar nog wel zelf kan gaan zitten en opstaan.


Wanneer toe te passen

Toiletklapbeugel: Gebruik een toiletklapbeugel als iemand specifieke ondersteuning nodig heeft bij het gebruik van het toilet. Dit is met name handig voor mensen die veel moeite hebben met gaan zitten en opstaan van het toilet. Ideaal voor onder andere mensen die in een rolstoel zitten.

 

Wandbeugel: Een wandbeugel kan veelzijdiger zijn en in verschillende delen van de badkamer worden gebruikt. Het is handig voorpersonen die ondersteuning nodig hebben bij verschillende activiteiten, zoals in en uit de douche stappen, staan bij de wastafel, of zitten op het toilet. Wandbeugels kunnen op maat worden geplaatst op de ideale hoogte en positie voorde gebruiker.

 

Het is belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften, de beschikbare ruimte en de fysieke mogelijkheden van de persoon bij het kiezen tussen een toiletbeugel en een wandbeugel. Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een fysiotherapeut, ergotherapeut of een andere zorgprofessional om de juiste keuze te maken en de installatie op een veilige manier uit te voeren.


In het kort

Toiletbeugel:

  • Geen wand in de buurt
  • Opdrukken in plaats van trekken
  • Rolstoelers prefereren toiletbeugel in verband met schuiven in uit rolstoel

Wandbeugel:

  • Wand binnen handbereik

  • Kleine ruimte

  • Persoon nog instaat zelf te gaan zitten en staan maar wel kleine ondersteuning nodigWilt u meer tips, hou dan onze website in de gaten, abonneer u op onze nieuwsbrief of like onze facebookpagina.


SecuCare, altijd een veilig gevoel


Aanmelden SecuCare nieuwsbrief

Gerelateerde blogs

Zorghulpmiddelen

Ik ga op vakantie en neem mee..


Ging u vroeger ook altijd op vakantie maar gaat u de laatste jaren nog maar weinig weg. Zonde, geniet juist van alle voordelen die reizen op oudere leeftijd u biedt.


Geplaatst op 1-08-2022

Zorghulpmiddelen

5 Tips om uitglijden te voorkomen rond uw huis


De deur naar de tuin of het terras kan open. Genieten van de dagen de dagen waarin het langer licht is. Hoewel dit natuurlijk heel erg fijn is allemaal, is de kans op uitglijden en vallen ook groter. 


Geplaatst op 24-04-202

Zorghulpmiddelen

Dé trend van dit moment: zwarte badkameraccessoires


Badkamertrends komen en gaan maar de trend van zwarte badkameraccessoires blijft zich voortzetten. Zwart in de badkamer is modern, stijlvol en eindeloos te combineren.


Geplaatst op 24-04-2023